Günlük Hayatta Yaşadığınız Stresler Dişlerinizi Etkileyebilir!

Günlük hayatta yaşanılan stres kişinin farkında olmadan dişlerini sıkmasına sebep olabilir. Diş sıkma ya da diğer adıyla bruksizm birçok insanın yaşadığı sorunlardan biridir.Toplumda her 10 kişiden 4’ünün bu durumdan şikayetçi olduğu görülmektedir.

Diş gıcırdatma sorunu hastada genellikle uyku sırasında ortaya çıkmakta ve hasta tarafından bilinmemektedir. Uyku sırasında elde olmayan sebeplerden dolayı hastada diş gıcırdatması yaşanmaktadır.

Hem diş sağlığı hem de ağız kas sağlığı açısından oldukça önemli olan diş gıcırdatma sorunu, dişlerin sertçe gıcırdaması sonucunda ağır hasar almasına ve aşınmasına,kırılmasına sebep olabilmektedir.

 Diş gıcırdatması yaşayan hastaların en çok rastlanan belirtileri:diş minesinde aşınma yaşanması durumundan dolayı diş hassasiyeti,çenede oluşan ağrı ve çene kaslarında sıkışma meydana gelmesi,şiddetli baş ağrısı,diş eti çekilmesi ve diş etinde meydana gelen iltihaplanmalar.

Diş Sıkma(bruksizm) Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle belirli bir tedaviye başlamadan önce sorunun bruksizm(diş sıkma) olduğundan emin olunmalıdır. Emin olunduktan sonra bu duruma sebep olan olaylar üzerinde yoğunlaşılmalıdır. Örneğin kişide uyku apnesi varsa öncelikle bu duruma bir çözüm üretilmelidir.Eğer tanısı doğru bir şekilde konulamazsa uygulanacak tedaviler de doğal olarak bir sonuç vermeyecektir. 

Diş sıkma tedavisi için birçok yöntem sunulabilir. Bu yöntemlerden bir tanesi de uyurken gece plağı denilen aparey takmaktır. Uyku esnasında üst dişleriniz için özel tasarlanmış gece plakları diş sıkmanızı tamamen engellemese de diş aşınmalarını engelleyecektir. Esasen bu bir tedavi yöntemi değil, dişleri bu durumdan koruma yöntemidir. Aslında sorunun kaynağına inmek daha kesin bir çözüm sağlayacaktır. Eğer günlük hayatta  stresiniz çoksa gününüzü daha hafif tempoyla geçirmeye çalışabilir, günün büyük bir bölümünde kitap okuyabilir, müzik dinleyebilir ya da yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Bu gibi aktiviteler son derece rahatlatıcı eylemlerdir. Bu sayede geceleri daha rahatlamış,stressiz bir şekilde uyuyacak ve dişlerinizi sıkma ihtimaliniz daha düşük olacaktır. Bunların dışında ise; stres terapileri alabilir ya da doktorunuz kontrolünde kas gevşetici ilaçlar kullanabilirsiniz.

Bazı durumlarda  bulantı refleksi olan kişilerde gece plağını uygulamak zor olabilir. Bu durumlarda botoks uygulamaları devreye giriyor. Masseter(çiğneme) kasına Uygulanan botoks kaslarda geçici inaktivasyon yaratır.

Botoks tedavisinin başarısını ve yan etkilerini değerlendirmek için işlemden sonraki 10-14 gün içinde kontrole gelinmelidir. Kontrolde gerekirse ek uygulama yapılabilir. Gebelik veya emzirme döneminde, 18 yaş altı kişilerde, sinir ya da kas hastalığı bulunanlarda ve alerjik bünyelerde botoks tedavisi tercih edilmez.

 Eğer diş sıkma sorunu ağız içerisindeki hatalı dolgu ,protez vs kaynaklı ise diş hekiminizin yanlış ,hatalı yapılan işlemleri düzeltmesi gerekebilir.

Ön Randevu Al
Ön Randevu Al
×